Wanneer draag een heer een rokkostuum?

rokkostuums

Je hebt pakken en je hebt pakken! En onder deze pakken valt ook het kostuum. En nee, het kostuum is niet hetzelfde als een colbertje, een jacquet of een smoking. De rokkostuums zijn pakken op zich en in dit blog vertellen we je graag meer over deze prachtige, klassieke kledij.

Wat is een rokkostuum?

Een rokkostuum is een elegant kostuum of pak en wordt voornamelijk gedragen als avondkledij. Deze avondkledij is de meest klassieke van alle avondkledij voor heren. Een rokkostuum is een driedelig pak en bestaat uit een blouse, pantalon en een jas. De jas, ook wel een rokjas genoemd, is te herkennen en te onderscheiden van de rest door de lange achterkant. Geen een andere jas of colbert heeft deze zelfde puntige uitloop. De punt wordt ook wel pand genoemd. De rokjas is ook te herkennen aan de stoffen knopen die aan de voorkant zijn bevestigd. Meestal zijn dit er zes in totaal maar hebben eigenlijk geen functie. De knopen zitten er vooral voor de sier.

Wanneer draag ik deze klassieke avondkledij?

Heb jij een uitnodiging ontvangen en staat daar “white tie” als dresscode? Dan zijn rokkostuums de dresscode. Je kunt hierbij denken aan gala’s, chique feesten of diners. Echter gelden er wel wat etiquette als je dit kostuum draagt. De rokjas mag bijvoorbeeld nooit open staan en je dient bij dit kostuum altijd zwarte lakschoenen te dragen. Ook is een accessoires zoals een witte das een echte must. De das mag een stropdas zijn maar meestal wordt er een vlinderdas bij gedragen. De dresscode “white tie” heeft tevens zijn naam te danken aan deze witte jas.

Hoe maak ik de outfit helemaal compleet?

Zoals de witte das zijn er nog een aantal accessoires die het rokkostuum voorzien van de algehele look. Een outfit is natuurlijk niet af zonder hier en daar wat toevoegingen. De accessoires zijn echter niet verplicht maar de meeste heren kiezen er wel voor om ze te dragen. Een van de accessoires is de bretels. Misschien herken je de bretels nog wel van je opa van vroeger. De bretels horend bij de rokkostuums zien er alleen wel iets netter uit en altijd in het zwart. Andere accessoires zijn zwarte kniekousen en een wit pochet.

Heb jij binnenkort een rokkostuum nodig maar ben jij er thuis niet eentje in de kast hangen? Kopen is natuurlijk een optie maar mocht je dit kostuum maar een keer nodig hebben dan kan je er ook simpel en makkelijk eentje huren.