Kort artikel over massief eiken

Als je op zoek bent naar hout dat sterk, stijlvol, kosteneffectief en veelzijdig is, overweeg dan eens massief eiken te overwegen. Hier zijn dus enkele factoren waarmee je rekening moet houden voordat je massief eiken koopt.

Levensduur

Door hun duurzaamheid zullen massief eiken meubelen zelden vervangen hoeven te worden. Dit is een van de redenen voor zijn populariteit door de eeuwen heen. Bij traditioneel eiken timmerwerk was de lange levensduur een van de belangrijkste factoren voor het wijdverbreide gebruik.

Massief eiken werd gebruikt voor meubels op alle niveaus van de samenleving, van de decoratieve, weelderige meubels in het House of Lords tot de melkkruk van de eenvoudigste boer. De reden hiervoor is simpel, eiken meubelen gaan lang mee, en ook nu nog maakt dit deel uit van de aantrekkingskracht. Het geld dat wordt geïnvesteerd in het gebruik van massief eiken voor meubels, wordt terugbetaald door de lange levensduur van het eindproduct. Een goed gemaakt meubelstuk van eikenhout kan eeuwen mee en vele voorbeelden van honderden jaren geleden zijn nog steeds in gebruik.

Moeilijkheden om mee te werken

Als langzaam groeiend hardhout heeft massief eiken een van nature dichte, harde structuur. Dit kan het relatief moeilijk maken om mee te werken in vergelijking met andere houtsoorten, hoewel groene eik zachter is dan gedroogd. Het kan moeilijk zijn om draaibanken aan te zetten en de bladen kunnen snel bot worden als de verkeerde typen worden gebruikt. Nogmaals, het is de moeite waard om dit te overwegen en vooruit te plannen om ervoor te zorgen dat de juiste tools worden gebruikt.

Materiaalkosten

Massief eiken kan duur zijn om te kopen, maar dit wordt gecompenseerd door de vele sterke punten. Omdat massief eiken een langzaam groeiend hout is in vergelijking met vele andere, duurt het lang voordat het volwassen is, wanneer het kan worden gekapt en gebruikt voor hout. Omdat het langzaam te produceren is, drijft dit natuurlijk de kosten op. De hierboven beschreven sterke punten rechtvaardigen echter meer dan het hogere prijskaartje. De belangrijkste hiervan zijn de duurzaamheid en levensduur van eikenhout. Zoals eerder opgemerkt, zullen eiken meubelen zelden of nooit gerepareerd, behandeld of vervangen moeten worden. Het loont de moeite om deze factoren goed in overweging te nemen alvorens voor een goedkopere houtsoort te kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *